Kiudainete jõud: pagaritoodete kohandamine soolestiku parema tervise heaks

3 apr 2025

Bakery

Paljud inimesed üle maailma ei saa toidust piisavalt kiudaineid, mille tagajärjeks on mitmed terviseprobleemid. Kujutage ette pagaritooteid, mis mitte ainult ei maitse hästi, vaid aitavad parandada ka üldist tervist. Meie eesmärk on muuta pagaritel ja pagaritoodete tootjatel maitsvate ja tervislike kiudainerikaste toodete loomine lihtsaks. Loe edasi, et saada lisateavet kiudainete eeliste kohta ja selle kohta, kuidas neid vaevata oma küpsetistele lisada.

Sisu

Millised on kiudainerikka toitumise eelised?

Uuringud näitavad, et 40%-l maailma elanikkonnast on vähemalt üks funktsionaalne soolehaigus ja hämmastavad 90% inimestest kogu maailmas tarbivad alla soovitatud 25g päevase kiudainete koguse. 

Soovitatud koguses kiudainete söömisel on palju erinevaid tervisega seotud eeliseid.

Nende hulka kuuluvad:

  • ​​Kehakaalu kontrollimine: Kiudainerikkad toidud soodustavad täiskõhutunnet, mis võib üldist kaloritarbimist vähendades aidata kaasa kehakaalu langetamisele ja selle paremale juhtimisele.
  • Südame tervis: Kõrge kiudainete tarbimine on seotud südamehaiguste riski vähenemisega. Eelkõige alandavad lahustuvad kiudained kolesteroolitaset – kõrgem kolesterool on oluline südamehaiguste riskitegur.
  • Diabeedi ennetamine: Kiudained aeglustavad suhkru imendumist, aidates säilitada stabiilset veresuhkru taset ja vähendades riski haigestuda II tüüpi diabeeti.

Lisaks nendele eelistele on kiudainetel soolestiku tervise parandamisel oluline roll. Sageli nimetatakse seda "teiseks ajuks"; soolestik mõjutab üldist heaolu ja meeleolu. Kiudainerikas dieet toetab tervet soolestiku mikrobioomi. See aitab kaasa seedimisele, tugevdab immuunfunktsiooni ja aitab isegi kaasa teie üldisele vaimsele tervisele. Seega on vajadus kiudainerikka toidu järele selge.

Kiudained ja soolestiku tervis

Kiudained aitavad soolestiku tervisele mitmel olulisel viisil kaasa:

  • Kiudained soodustavad mitmekesist soolestiku mikrobioomi:
    Kiudained toimivad toiduna kasulikele soolebakteritele, aidates suurendada tervete mikroobide mitmekesisust ja arvukust soolestikus. Mitmekesine mikrobioom on seotud parema üldise tervisega.
  • Kiudained toodavad lühikese ahelaga rasvhappeid (SCFAs): Kui soolebakterid kääritavad kiudaineid, toodavad nad SCFA-sid, millel on mitmesuguseid tervisega seotud eeliseid, sealhulgas vähendab põletikku ja toetab soolestiku limaskesta.
  • Kiudained normaliseerivad soolestiku toimimise regulaarsust: Nii lahustuvad kui ka lahustumatud kiudained aitavad edendada regulaarset soolestiku tühjendamist ja ennetada kõhukinnisust, lisades väljaheitele massi ja tõmmates vett soolestikku.

  • Kiudained aeglustavad seedimist: Lahustuv kiudaine moodustab soolestikus geelitaolise aine, mis aeglustab seedimist. See võib aidata reguleerida veresuhkru taset ja soodustada täiskõhutunnet.
  • Kiudained toetavad soolestiku barjääri funktsiooni: Kiudained aitavad säilitadasoole limaskesta tervist, mis on ülioluline kahjulike ainete vereringesse sattumise vältimiseks.
  • Kiudained aitavad säilitada terve soolestiku bakterite populatsiooni: Uuringud on näidanud, et kiudainevaene dieet võib oluliselt vähendada soolestiku mikroobide mitmekesisust, samas kui kiudainete tarbimise suurendamine võib kiiresti muuta soolestiku mikrobioomi koostist.

Kuidas saame aidata kiudainete tarbimist suurendada?

Üks parimaid viise küpsetiste kiudainesisalduse parandamiseks on lisada retseptidesse kiudainerikkaid koostisosi nagu täisteratooted ja seemned.

Oleme Puratoses välja töötanud hulga kiudainerikkaid pagarilahendusi, et muuta teie pagaritooted lihtsalt soolestiku sõbralikumaks.

Puratose tooted, mis aitavad reklaamida kiudainerikkaid tooteid

Meie Puravita leivasegude sari pakub mugavat võimalust luua mitmekesiseid suurepärase maitsega küpsetisi, mis on täistera ja seemneid.

Puravita-leivad võivad aidata tarbijatel saavutada soovitatud kiudainete taseme ja aidata kaasa soolestiku paremale tervisele. Need sisaldavad ka loomulikult vitamiine ja mineraalaineid, mis võivad pakkuda tervisele täiendavat kasu.

Softgrain sari on kasutusvalmis ja koosneb õrnadest idudest, täistera toodetest ja seemnetest, millele on lisatud juuretist – loomulikul teel kääritatud. See ühendab täistera eelised loomuliku värskuse ja suurepärase maitsega.

Sproutgrain segud on kasutusvalmis, idandatud ja fermenteeritud täistera tooted ja seemned. See on ainulaadne toode, mis ühendab endas nii tervise kui maitse.

GrainDesign on uuenduslik uus täistera- ja seemnekatete sari pagaritöökodadele. See muudab leivad maitsvamaks ja toitvamaks, suurendades soovitatavat kiudainete tarbimist.

Huvitatud Puratose soolestikusõbralikest toodetest? 

Võtke ühendust oma kohaliku Puratose müügiesindajaga, et saada lisateavet meie kiudainerikaste lahenduste kohta ja selle kohta, kuidas nad saavad muuta teie pagaritooted maitsvateks, soole tervisele kasulikeks toodeteks.