3 dets 2024
Juuretisest keefirini, kimchist kombuchani – kääritatud toidud on muutunud meie igapäevase toitumise põhitooteks, peamiselt nende tervist tugevdavate omaduste tõttu. Kuid kuidas on kääritatud toidud meie tervisele kasulikud, kuidas on sellest saanud suur toidutrend ja kuidas saavad toidutootjad kasutada kääritamise võimet, et pakkuda oma tarbijatele tervislikke ja maitsekaid tooteid? Loe edasi, et teada saada.
Käärimine on protsess, mille käigus mikroorganismid, nagu pärm ja bakterid, muudavad süsivesikud (nt tärklis ja suhkur) alkoholiks või hapeteks, mis toimivad looduslike säilitusainetena.
Käärimisprotsess võib varieeruda sõltuvalt kasutatavate bakterite tüübist ja keskkonnatingimustest, milles fermentatsioon toimub. See tähendab, et on võimalik valmistada tuhandeid erinevat tüüpi kääritatud toite. Tuntumate hulka kuuluvad kimchi, kombucha, hapukapsas, keefir, tempeh, jogurt ja juuretisega leib.
Kääritamist on toidu säilitamise tehnikana kasutatud tuhandeid aastaid erinevates kultuurides üle kogu maailma. Miks on sellest saanud uusim tervisetrend?
Alles viimastel aastatel oleme hakanud mõistma seost käärimisprotsessi ja meie üldise tervise vahel. See, koos tarbijate nõudluse suurenemisega tervist tugevdavate toiduainete järele pandeemia ajal, on põhjustanud fermenteeritud toitude populaarsuse tõusu.
Kas see on lihtsalt kiire tervisetrend? Pole väga tõenäoline. Statista on hinnanud ülemaailmse fermenteeritud toidu ja jookide turu väärtuseks peaaegu 575 miljardit dollarit (USD) ja prognoosib, et see näitaja tõuseb 2032. aastaks üle 989 miljardi dollari.
Kääritatud toiduga on seotud mitmesugused tervisega seotud eelised, alates paranenud seedimise tervisest, tervema immuunsüsteemi ja vaimse tervise eelisteni.
Siin on fermenteeritud toitude söömisega seotud peamised tervisega seotud eelised.
Fermenteeritud toidud sisaldavad sageli rohkelt probiootikume – elusaid baktereid, mis on vajalikud soolestiku tervise jaoks. Neid nimetatakse sageli "sõbralikeks bakteriteks" ja on teada, et need toetavad tervet soolestiku mikrobioomi.
Uuringud on näidanud, et probiootikumirikaste kääritatud toitude söömine suurendab mikrobioomi mitmekesisust, mis on oluline aspekt hea soolestiku tervise säilitamisel ja edendamisel.
Hiljutised uuringud on samuti näidanud, et kääritamine võib aidata toiduainete seedimist, kuna valke seeditakse osaliselt fermentatsiooniprotsessi käigus.
Kääritamise ja soolestiku tervise kohta lisateabe saamiseks vaadake kahte meie artiklit: The Science Behind The Microbiome ja How long fermentation is changing the baking industry?
Soolestik mängib olulist rolli meie immuunsüsteemi toimimises, kuna soolestik sisaldab 70% keha immuunrakkudest.
Süües kääritatud toite, mis sisaldavad rohkesti soolestikusõbralikke mikroobe, saame parandada oma mikrobioomi tervist, mis omakorda toetab tugevamat immuunsüsteemi.
Aju mõjutab otseselt magu ja soolestikku ning vastupidi. Seda nimetatakse soole-aju ühenduseks. Selle tulemusena näitavad uuringud, et toitumise ja elustiili parandamine soolestiku tervise parandamiseks võib mängida rolli vaimse tervise toetamisel.
Mõned uuringud näitavad, et kääritatud toidus leiduvad bakterid võivad stimuleerida serotoniini tootmist, aju kemikaali, mis suurendab heaolutunnet. Kääritatud toitude tarbimine võib samuti aidata leevendada ärevust või depressiooni ning parandada kognitiivset funktsiooni.
Käärimine võib suurendadateatud toitainete biosaadavust – see tähendab, kui palju meie keha suudab omastada konkreetse toidu toitaineid ja neist kasu saada.
Mõned kääritatud toidud, nagu kääritatud köögiviljad, võivad anda isegi täiendavaid toitaineid, mida taimsetes toiduainetes tavaliselt ei esine, nagu vitamiin B12.
Mis puudutab kääritamisest tuleneva jõu maksimeerimisse küpsetatud toodete puhul, on juuretisega leib just see õige toode, millega alustada.
Professor Marco Gobbetti leidis oma 2019. aasta uuringus, et juuretisega leiva valmistamine pika kääritamise meetodil on kergemini seeditav kui ainult pagaripärmiga tehtud leib. Gobbetti sõnul on juuretise kääritamine võimas protsess pagaritööstuses, et kaunviljade, teraviljade ja jahvatamisest saadud kõrvalsaaduste tervisega seotud eeliseid välja tuua.
Teised leiud hõlmasid seda, et juuretisega kääritatud leival on madalam GI-indeks, mis tähendab, et see vabastab energiat aeglasemalt ja parandab teiste toitainete biosaadavust. Uuring näitas ka, et inimesed tundsid pärast juuretisega leiva söömist kauem täiskõhutunnet.
Leivatoodete soolestikusõbralikumaks muutmine on meie tervisele ja heaolule pühendumise peamine aspekt.
Oleme tarbijate üldise soolestiku tervise toetamiseks välja töötanud hulga pagaritooteid, mis kõik sisaldavad soolestiku tervist edendavaid ühendeid alates kiududest kuni juuretisega toodeteni.