Soola vähendamise tähtsus meie toitumises

23 okt 2024

Kuigi sool või naatriumkloriid mängib olulist rolli inimkeha teatud olulistes funktsioonides -nagu vedelikutaseme reguleerimine ja toitainete omastamine kehas - siis vastavalt WHO andmetele, peaaegu kogu elanikkond tarbib liiga palju naatriumi. See tähendab, et meie soola tarbimist on oluline vähendada. Mida saame meie toidutootjatena oma tarbijate abistamiseks ära teha? Loe edasi, et teada saada.

Kui palju soola peaksime päevas tarbima?

WHO soovitab täiskasvanutel tarbida vähem kui 2000 mg naatriumi, mis võrdub maksimaalselt 5 g soolaga päevas.

Kahjuks on täiskasvanute keskmine naatriumitarbimine maailmas 4310 mg päevas, mis võrdub 10,78 g soolaga päevas. See on enam kui kaks korda suurem kui Maailma Terviseorganisatsiooni soovitus.

Leib on üks peamisi põhjuseid liigsele soolatarbimisele. Näiteks Belgias on leib soola tarbimisel #1. Sellest tulenevalt peaks soola vähendamine olema pagaritoodete tootjatele prioriteediks. 

Suure soolatarbimise oht

WHO väidab, et kõrge naatriumisisaldusega toitumise peamine tervisemõju on vererõhu tõus, kuid soola liigtarbimisel on tegelikult rohkem riske.

  • Südame pinge: Teie süda peab rohkem töötama, kui tarbite liiga palju soola, mis omakorda suurendab südameprobleemide tõenäosust.
  • Neerukahjustused: Liigne sool avaldab teie neerudele stressi, mis võib aja jooksul põhjustada neeruhaigusi.
  • Veepeetus: Sool võib panna teie keha vett kinni hoidma, põhjustades puhitust ja turset.
  • Nõrgemad luud: Kõrge soolasisaldusega toitumine võib nõrgendada luid, põhjustades kaltsiumi kadu.
  • Suurenenud janu: Sool tekitab janu, mis võib põhjustada rohkem magusate jookide tarbimist, mis toob kaasa kaalutõusu.

Liigse soola tarbimise oht suurendab paljude seotud haiguste, sealhulgas südame-veresoonkonna haiguste, maovähi, rasvumise, osteoporoosi, Meniere'i tõve ja neeruhaiguse riski..

Huvitav on see, et naatriumi tarbimise vähendamine on üks kulutõhusamaid meetmeid tervise parandamiseks ja mittenakkushaiguste koormuse vähendamiseks. 2009 uuring leidis, et keskmise naatriumitarbimise vähendamine 2300 mg-ni päevas ehk ligikaudu 6 g-ni võib kõrvaldada 11 miljonit hüpertensioonijuhtu ja säästa tervishoiukuludelt 18 miljardit USA dollarit..

Meie pühendumine soola vähendamisele

Näeme oma rolli enamas kui lihtsalt toorainete tarnimises. Uurime toitumise muutuvat maailma, leides teadusega toetatud uuenduslikke lahendusi, mis aitavad meie klientidel areneda.

Osana meie pikaajalisest pühendumusest parema tervise heaks, on meie eesmärgiks vähendada oma toodetes sisalduva suhkru, soola ja rasva kogust. 

Meie pikaajalised eesmärgid

Aastaks 2030 on meie eesmärgiks saavutada meie kogumüügist tervise- ja heaolutoodete osakaal 50%.

See tähendab kaudselt tarbijate vajaduste rahuldamist tervislikuma toitumise ja elustiili järele, pakkudes oma klientidele laia valikut tervise- ja heaolulahendusi. Meie eesmärk on seda saavutada:

  • Jätkates meie toodetes tervislike koostisosade (nt kiudainerikkad terad, pähklid, seemned ja puuviljad) koguse suurendamist.
  • Jätkates suhkru, soola ja rasva koguse vähendamist, mida me oma toodetesse lisame.
  • Suurendades clean(er) label, orgaaniliste, gluteenivabade ja taimepõhiste lahenduste valikut.

Kui tõhus see on olnud?

2023. aastal tuli 32% Puratose müügist Tervise- ja Heaolulahendustelt. Soola vähendamise osas eemaldasime eelmisel aastal edukalt 86 tonni meie toodetes sisalduvat soola. Alates 2017. aastast oleme oma toodetest vähendanud kokku 1215 tonni soola.

Kuigi oleme saavutanud suuri edusamme oma pühendumises parema tervise poole, otsime jätkuvalt uuenduslikke viise soola, suhkru ja rasva vähendamiseks oma toodetes.

Puratose vähendatud soolasisaldusega lahendused

Meie lahendused soolasisalduse vähendamiseks küpsetistes võimaldavad soola vähendamise väite lisada valmistootele ilma funktsionaalsuses, maitses või tekstuuris järeleandmisi tegemata.

Meie valikus on 2 kategooriat vähendatud soolasisaldusega lahendusi:

  • Täis- või kontsentreeritud segud - nt. mõned kohalikud lahendused, mis pakuvad küpsetusvalmis leibasid 25% soolasisaldusega
  • Modular solutions - näiteks S500 Salt Reduction: kõige paremate omadustega parendaja turul soolasisalduse vähendamiseks, mis annab võimaluse kasutada 25% vähem soola ilma maitses järeleandmisi tegemata.