6 nov 2023
Jõuluajal Milanos ei ole mitte kaubamajade akendel kõige põnevamad ja pidulikumad väljapanekud; vaid selleks on hoopis pagaritöökojad oma rikkalike traditsiooniliste panettone esitlustega. Aga kust see rikkalik magus leib tuli ja kuidas sai sellest tüüpiline Itaalia jõulumagustoit?
Tõeline Panettone tekkelugu võis küll ajalukku ära kaduda, kuid selle puudumisel on aja jooksul esile kerkinud mõned fantastilised legendid.
Üks lugu jõuab panettone päritolu uurimisega lausa aastasse 1495. Milano Hertsogi poolt korraldatud uksusliku jõulubanketi ettevalmistuste käigus juhtus väike õnnetus ja üks magustoit läks kahjuks põlema.
Noor kokk, kelle nimi oli Toni, pidi kähku midagi välja mõtlema ja otsustas kiiresti midagi asenduseks teha ning kasutas selleks kõva juuretise kamakat, mille ta oli jõuludeks kõrvale pannud. Lisades jahu, mune ja suhkrut, valmistas ta kergitatud ja pehme taigna, mille tulemuseks oli rikkalik brioche taoline sai, mis oli täidetud rosinate ja suhkrustatud puuviljadega.
Uus retsept oli tohutult edukas; hertsog jumaldas seda nii, et perekond Sforza andis retseptile selle looja järgi nime "Pane di Toni".
Veel üks romantilisem legend räägib Ughetto degli Atellanist, rikkast Milano mehest, kes armus sügavalt naisesse nimega Adalgisa. Adalgisa oli vaese pagari tütar, mis tähendas, et tal oli keelatud temaga abielluda.
Adalgisa südame võitmiseks ja abiellumiseks pidi Ughetto ennast maskeerima ja asus tööle Adalgisa isa pagariärisse. Ta otsustas luua magusa küpsetise, mida pagariäris müüa. Hiljem lisas ta sellele suhkrustatud puuvilju ja rosinaid.
See uus looming osutus ülimalt populaarseks ja pagariäri sai tänu sellele tuntuks kogu Milanos. Austuse ja rikkuse tõttu, mille Ughetto tõi oma armastatud naise perele, lubati tal lõpuks temaga ka abielluda.
Olenemata sellest, kuidas see traditsiooniline retsept alguse sai, ei saa Panettone tähtsust itaallastele ja miljonitele teistele inimestele üle maailma üle rõhutada. Tõelised Panettone traditsiooni austajad on isegi saidil change.org esitanud petitsiooni, et Unesco tunnistaks panettone väärtuslikuks kultuuriartefaktiks, mis kaitseks seda traditsiooni veel palju aastaid.
Panettone pole mitte ainult autentne ja maitsev Itaalia magustoit, vaid selle taga olev legend ja püsiv kultuuripärand muudavad selle tõeliselt eriliseks retseptiks.
Meie tehnilised nõustajad on teile proovimiseks koostanud Panettone retseptide kollektsiooni, millest igaüks on veidi erineva lähenemisega, sõltuvalt tarbijate erinevatest vajadustest.
Omanäoline, maitsev ja legendaarsele retseptile kõige lähedasem autentne retsept on suurepärane võimalus rõõmustada kliente uskumatute lugudega Panettone südamest.
Kuidas muuta panettone elegantseks peeneks koogiks, mis teie kliente kindlasti intrigeeriks ja erutaks? See on totaalne muutumine, ent ometi on selles koogis tunda klassikalist panettonet.
Tarbijad on oma ostuotsuste mõjust keskkonnale palju teadlikumad kui kunagi varem. Lõime selle panettone jätkusuutlikult ja eetiliselt, kasutades Belcolade Selection Cacao-Trace šokolaadi.
See karamellikreemi ja aprikoosiga panettone on valmistatud tegral dolcinote ja passionataga mis on 30% väiksema rasvasisaldusega kui piimapõhised kreemid.
Otsite rohkem võimalusi, kuidas see pidulik hooaeg võimalikult edukaks muuta?
Lugege meie juhendit kuidas olla pühadehooajal käsitöö pagaritöökojana võidukas.